Naar de middelbare school

Zit je in groep 7 of 8 van de basisschool? Dan duurt het niet lang meer voordat je naar de middelbare school gaat! Misschien heb je er al heel veel zin in, maar misschien vind je het ook wel erg spannend.

Blijven er ook dingen hetzelfde? Ja!

Een middelbare school is heel anders dan een basisschool, maar er zijn ook veel dingen hetzelfde. Zo zit je nog steeds in een klas met kinderen die net zo oud zijn als jij, alleen ken je (een deel van) deze kinderen nog niet. Gelukkig komt dat snel genoeg en maak je snel nieuwe vrienden en vriendinnen. Ook leer je, net als op de basisschool, verschillende vakken. Je krijgt nu alleen voor elk vak een andere docent en sommige vakken zijn nieuw, maar ook hier raak je snel aan gewend. Op de middelbare school krijg je ook huiswerk, misschien wel meer dan je gewend bent van de basisschool, maar hier word je steeds handiger in en daardoor kost het je minder tijd. Dit huiswerk zet je in je agenda, net als op de basisschool en elk hoofdstuk van een vak sluit je af met een proefwerk. Maar wat zijn nou de grootste veranderingen?

Hulp nodig? Vraag je mentor.

Hoe je je huiswerk het beste kunt maken en hoe je het beste kan leren voor toetsen, leer je van de verschillende docenten en je mentoren. Tijdens de mentorlessen wordt hier veel tijd aan besteed. Vooral in het begin van het jaar gaan deze lessen over huiswerk maken en plannen, je agenda gebruiken en toetsen maken. Elke klas heeft twee mentoren, dat betekent dat de mentoren beide mentor zijn van een halve klas. Een mentor is een docent die extra in de gaten houdt of iedereen het naar zijn zin heeft in de klas, ook houdt de mentor van elke leerling bij hoe het gaat met de cijfers. De mentor voert hier dan gesprekken over met de klas en met leerlingen apart. De mentor is ook de persoon waar je heen kan gaan als er iets aan de hand is en waar je ouders bij terecht kunnen met vragen.

Leerlingmentoren? Wie zijn dat?

Naast de twee volwassen mentoren hebben we ook leerlingmentoren, dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die jou en je klas helpen om de school te leren kennen. Zij weten zelf hoe het is om nieuw als leerling op school te komen en kunnen jou hierbij dus heel goed helpen. Ook kun je met vragen bij hun terecht, misschien vind je het namelijk wel fijner om sommige vragen aan iemand te stellen die nog niet volwassen is!

Elk uur een ander vak? Handig, zo’n lesrooster.

Op de middelbare school volg je lessen volgens een lesrooster. In het lesrooster kun je zien welke lesuren je les hebt, welke vakken je hebt, van welke docent en in welk lokaal. Het lesrooster staat op het roosterportaal op internet. Bij ons op school begint het 1e lesuur om 8:25 uur en eindigt het 8e lesuur om 16:05 uur. Het kan natuurlijk zijn dat je al eerder vrij bent: als je bijvoorbeeld tot het vijfde uur les hebt dan ben je al om 13:20 uur vrij! Een lesuur duurt 50 minuten, na 50 minuten wissel je dus weer van vak, docent en lokaal. Na elke twee lesuren heb je pauze, je kunt dan even wat eten en drinken en je boeken omwisselen in je kluisje.

Zware tas? Gebruik je kluisje!

Elke leerling bij ons op school kan een eigen kluisje krijgen. In dit kluisje kun je de boeken doen die je niet nodig hebt, zodat je niet de hele dag met een zware tas door school hoeft te lopen. Je moet dan aan het einde van de dag natuurlijk niet vergeten om de boeken die je nodig hebt voor je huiswerk uit je kluisje te halen om mee naar huis te nemen. Het kluisje is verder bijvoorbeeld handig voor het opbergen van je jas en je gymkleren.

Naar school. Op de fiets of met de bus?

Misschien moet je voor de middelbare school veel verder fietsen of ga je straks zelfs met de bus naar school! Als je op de fiets komt dan kun je deze in de bewaakte fietsenstalling naast school zetten. Hier wordt goed op je fiets gepast terwijl jij les hebt. Als je met de bus komt dan moet je het laatste stukje naar school lopen, maar gelukkig zijn de bushaltes vlakbij! Als je verder dan 20 km van school woont, dan kun je een buspas aanvragen. Hiermee mag je maximaal 5 minuten later de les inkomen als de bustijden ’s ochtends niet goed aansluiten, dit mag alleen het eerste lesuur. Heb je tot het 8e uur les dan mag je, als dat nodig is, 5 minuten eerder weg uit de les om de bus te halen als de volgende bus pas een uur later weer gaat.

 

Als je naar de middelbare school gaat, dan verandert er dus veel. Maar maak je geen zorgen, we weten dat alles nieuw is en gaan je zo goed mogelijk helpen!

Je bent succesvol ingelogd in het afgeschermde gedeelte.